ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΠΡΟΑΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΥποβολήΠρότασης_new

ΟροιΣυμμετοχής_150x149

Βραβεία_150x149

Connect with us

social_balloon-14

social_balloon-05

social_balloon-04

sfee_200

IDgc_logo_180

Υπό την αιγίδα

Print

logo_ypourgeio ygeias

GGET_Logo_150x63

Πίστη στους νέους, έμφαση στην καινοτομία

Άρθρο του Προέδρου του ΣΦΕΕ, κου Κ. Φρουζή για το ένθετο Υγεία της «FREE SUNDAY», 16/11/2013

ΠΙΣΤΗ

Το αυτοκίνητο, το διαστημόπλοιο, η εγχείρηση καρδιάς, το Internet και το φάρμακο όπως το γνωρίζουμε σήμερα είναι επαναστάσεις στην καινοτομία που δημιουργήθηκαν μέσα στον 20ο αιώνα. Η ίδια η αντίληψή μας για το χώρο, το χρόνο, τον κόσμο και τον άνθρωπο διαφοροποιήθηκε με καταλυτικό τρόπο τα τελευταία 100 χρόνια με την ανακάλυψη της θεωρίας της σχετικότητας, με τη θεμελίωση της ψυχανάλυσης και με τη διαμόρφωση της θεωρίας της κβαντομηχανικής. Βρισκόμαστε λοιπόν στην εποχή της καινοτομίας σε όλα τα πεδία της γνώσης, αλλά και σε κάθε όψη της καθημερινής εμπειρίας σε ολόκληρο τον κόσμο.Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να επιταχύνουμε την «δημιουργία της καινοτομίας» και την ενσωμάτωση στο επιχειρείν και τη ζωή μας;

Σε μια εποχή μεγάλου παγκόσμιου ανταγωνισμού, κάθε επιχείρηση, αλλά και κάθε εθνική οικονομία, δεν μπορεί να αναπτυχθεί αποτελεσματικά χωρίς μια διαρκή και συστηματική επένδυση στην καινοτομία. Η σκέψη «πως μπορώ να κάνω ακόμα καλύτερα αυτό που κάνω μέχρι σήμερα» βρίσκεται στο επίκεντρο του καθημερινού προβληματισμού για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την οικονομική πρόοδο. Είναι σαφές ότι τα άτομα και οι ομάδες σε όλους τους κλάδους βρίσκονται διαρκώς σε έναν συναγωνισμό για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσα από τη διαμόρφωση εξελιγμένων προτύπων παραγωγής ή μέσα από την ανακάλυψη επαναστατικών λύσεων που υπερβαίνουν τα όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά.

Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η καινοτομία δεν ευδοκιμεί μέσα σε επιτροπές και γραφειοκρατικά σχήματα, αλλά αποτελεί παράγωγο της ατομικής πρωτοβουλίας που αναπτύσσεται μέσα σε ένα περιβάλλον ενθουσιασμού, δημιουργικότητας, αμφισβήτησης, πίστης, οράματος και ρίσκου. Η νέα ματιά στα παλιά προβλήματα δεν μπορεί παρά να προέλθει από νεότερους ανθρώπους. Οι νέοι στο μυαλό άνθρωποι όμως χρειάζονται υποστήριξη αφού η διαδρομή από τη σύλληψη ως την πραγματοποίηση μιας ιδέας περικλείει μια σειρά από βήματα που πρέπει να γίνουν με ασφάλεια, προσοχή, γνώση και ευαισθησία.

Ο φαρμακευτικός κλάδος είναι σαφώς «κλάδος καινοτομίας». Ανήκει σαφώς – και ανήκε από την αρχή, όταν το 1928 ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακάλυψε την πενικιλίνη και το 1943 ξεκίνησε η βιομηχανική παραγωγή της. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η φαρμακευτική επανάσταση κλείνει εφέτος 70 χρόνια διαρκούς προόδου στηριγμένης στην διαρκή καινοτομία.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται διεθνώς στην εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας για την καταπολέμηση των ασθενειών. Κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά αντιπροσωπεύει μια επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη η οποία εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας, απασχολεί πολλούς επιστήμονες και λειτουργούς της υγείας σε πολλές χώρες  και ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η εντυπωσιακή πρόοδος που έχει κατακτηθεί σχεδόν σε όλα τα πεδία των ασθενειών είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνειδητής διεθνούς στρατηγικής η οποία εφαρμόζεται συστηματικά από τον φαρμακευτικό κλάδο ιδίως τα τελευταία 40 χρόνια.

Στον ΣΦΕΕ εκκινούμε από την ευρύτερα παραδεκτή πεποίθηση ότι σήμερα στην Ελλάδα διαθέτουμε την καλύτερα εκπαιδευμένη νέα γενιά. Ποτέ η χώρα μας δεν είχε επενδύσει τόσα στην μόρφωση των νέων ανθρώπων. Εν πολλοίς η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στο περιθώριο τους πιο άξιους ανθρώπους, οι οποίοι είναι ασφαλώς οι νέοι, οι άνθρωποι που περισσότερο από άλλους θα σκεφτούν «out of the box» και θα συλλάβουν διαφορετικές λύσεις στα ίδια προβλήματα. Θα συμβάλλουν να γίνει το άλμα που χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης, ενθάρρυνσης και ενδυνάμωσης, αποφασίσαμε στον ΣΦΕΕ να υποστηρίξουμε την καινοτομία μέσα από την προώθηση της πρωτοβουλίας  «ΣΦΕΕ Innovation Project» με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων στο χώρο της Υγείας. Μια επιτροπή διεθνούς εμβέλειας θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα βραβεύσει τις τρεις καλύτερες από αυτές με 50.000 ευρώ (την καθεμία). Είναι μια πρωτοβουλία με ουσιαστική, αλλά και συμβολική σημασία. Είναι μια πρωτοβουλία που δείχνει πίστη στο μέλλον και πίστη στους νέους ανθρώπους. Είναι ένα κάλεσμα για δημιουργία και επιτυχία.